gambar hiasan

Fizo pun sudah menikmati Tiramisu manja =) Anda bila lagi?

Fizo pun sudah menikmati Tiramisu manja =) Anda bila lagi?
Fizo comment: " Ummph..sedapnye!"

Sunday, 18 December 2011

Sharing is caring...Puteri Manja recipe =)


Assalamualaikum. Kali ni, saya nak berkongsi resepi Kuih "Puteri Ayu" yang telah ditukar namanya kepada "Puteri Manja"..muahaha...jgn marah ye =p

Puteri Manja ni memang sedap. Tapi ade risiko bentat atau telebih kembang, semua tu bergantung dengan jumlah ovalete yg kita letak.

Cara membuat puteri manja ialah
Bahan A
4 biji telur
270gram gula
2 sudu besar ovallet

Bahan B
200gram santan kara
50gram air

Bahan C
250gram tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder

Bahan D
kelapa parut + garam
Minyak jagung/masak

Cara membuat puteri manja ialah
Gaulkan kesemua bahan A.  Masukkan sedikit demi sedikit bahan B dan C sehingga habis.  Sapukan minyak pada bekas acuan. Letak sedikit kelapa parut dalam acuan...dan tekan...tekan lagi...=p
Pastu, letakkan aduanan bahan A, B & C yg telah sebati td ke dalam acuan...
Kukus selama 15-20 minit...TING, Dah siap! 



Selamat Mencuba!
Kalau buat tak jadi, comment la kat bawah nie.=)
Sekian, wasalam.

Sweet design for "Tiramisu Blueberry" cup

Dalam kelapangan masa, saya saja try design permukaan atas cake ni...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...